vrijdag 30 oktober 2009

Smakelijk!

Een jaartje geleden vertelde mijn goede vriend Ferd dat hij door zijn Spaanse zakenpartner was meegenomen naar het lievelingsrestaurant van Ferran Adrià , de chefkok en eigenaar van het beste restaurant ter wereld; El Bulli.


Het lievelingsrestaurant was een klein restaurantje, ergens in Barcelona.


Ik was gelijk geïntrigeerd door deze gedachte. Prachtig natuurlijk, om de beste chef ter wereld als klant te hebben. Zeker als het gaat om een klein onbekend restaurantje.


De gedachte was in mijn kop gezet; Chefs. Createurs van smaken. Tovenaars bijna. Maar wel tovenaars die zelf lekker gaan eten in een klein achteraf restaurantje.


Eerlijk gezegd nam ik het merendeel van leven leven genoegen met 'gewoon lekker'. Mijn etentjes vonden meestal plaats bij de plaatselijke griek of italiaan. Tot ik, een jaartje of 10 geleden, per ongeluk in een restaurant in Bilbao in Noord-Spanje in aanraking kwam met de fijnere keuken.


Wat een ontdekking! Ik proefde smaken die ik haast niet kon thuisbrengen. Ze danste rond in mijn mond. Voor het eerst in mijn leven proefde ik het werk van een chef die daadwerkelijk aan het toveren was geslagen. Iedere hap was een openbaring, iedere hap was een reis langs herinneringen.


Na het verhaal van vriend Ferd was het zaadje in mijn kop gezaaid. Ondanks dat ik mij tot nu toe had beziggehouden met verhalen voor kinderen (en hun ouders natuurlijk) speelde ik met de gedachte om een boek te gaan maken voor volwassenen over eten. Over smaken. Over ingrediënten. Geen recepten. Geen kookboek. Maar culinaire, inspiratievolle verhalen. En natuurlijk verteld door chefs. Maar dan wel de beste.


Dat bleek nog moeilijk te zijn. Allereerst moest ik een auteur vinden met passie voor smaken. Die in gesprek kon gaan met een chef en hem of haar verhalen kon ontlokken. Daarnaast moesten het natuurlijk topchefs zijn. En, topchefs zijn tegenwoordig rock and roll sterren. Moeilijk te bereiken. Moeilijk enthousiast te krijgen voor een boek aangezien ze allemaal wel met hun eigen boek bezig zijn. En wat dacht je van het feit dat ze er helemaal geen tijd voor hebben. Een topkeuken runnen is nu eenmaal een topsport.


En toen kwam ik per toeval Denise Harskamp tegen. Zij was al een behoorlijke tijd met eten en smaken bezig en had net een boek geschreven over het organiseren van thema-etentjes. Een combinatie van verhalen en smaken. En dat sprak mij als verhalenmaker en liefhebber van lekker eten natuurlijk enorm aan. Ik besprak met haar het idee van de chefs en ze ging gelijk aan de slag.


Na een half jaar keihard werken ligt er nu een prachtig boek in de winkel waarin een lineup van de 11 beste chefs van Nederland vertellen over ingrediënten, smaken en hun passies. Het zaadje van een jaar geleden was uitgeroeid tot bundel prachtige inspiratievolle culinaire verhalen waar het water van in je mond loopt.


En ik ben er rete-trots op.


Patz

Ps. Het eerste CircusPatz verhaal voor volwassenen: Het Geheim van de Chefs, geschreven door Denise Harskamp en vormgegeven door Hans van der Baan is vanaf vandaag te koop:

Waar halen topchefs als Ron Blaauw, Onno Kokmeijer, Jacob Jan Boerma, Margo Reuten, Jonnie Boer, Martin Kruithof, Hans van Wolde, Lucas Rive, Mario Ridder, Nico Boreas en Sergio Herman de beste ingredienten vandaan? En wat waren hun opmerkelijkste culinaire ontdekkingen?

Gastronoom en auteur Denise Harskamp wist culinaire verhalen, vondsten en wetenswaardigheden te ontfutselen van Nederlandse meesterchefs. Verhalen waarin smaak en ingredienten de hoofdrol spelen en waarbij het water je in de mond zal lopen...




woensdag 21 oktober 2009

Je moet de Groente hebben van Groentestein...


In 6 Selexyz vestigingen (Leiden, Tilburg, Maastricht, Rotterdam, Eindhoven en Almere) waren we de afgelopen week te vinden met het 'maak je eigen Groentestein Groentegriezel' circus. Natuurlijk ter promotie van De Buitengewoon Opmerkelijke dagboeken van Gregor Groentestein, maar ook gewoon om het circus eens voor te stellen. Aan kids, papa's en mama's, maar ook aan de boekhandel.

Met de tong uit de mond 'bakte' een week lang kids, moeders en vaders onder leiding van juf Mariëlle en juf Nathalie Groentegriezels. Soms wat het rete-druk, soms gewoon een gezellig clupje. Maar altijd had ik het gevoel dat iedereen er blij mee was. En da's toch bijzonder, een promotieactie waar mensen blij van worden...

En dat is nu precies wat ik graag zie; promotie waarbij je iets geeft. Bij het eilandavontuur ging het om een spannende speurtocht in een museum. En nu bij de Groentegriezels werden er groentegriezels gemaakt.


En ik zie dat ik er enthousiasme voor terugkrijg. Enthousiasme over de producten, maar ook enthousiasme over het Circus. Dat er uiteindelijk ambassadeurs ontstaan. Bij de consument maar ook bij de boekhandel.

Raken in plaats van bereiken.

Patz

vrijdag 16 oktober 2009

Boekavonturen op de Buchmesse.

CircusPatz op de Buchmesse

Moet je je even voorstellen, een zalencomplex ter grote van een stadje. Met zalen waar je een kwartier over doet om van de ene kant naar de andere kant te lopen. Die zalen staan weer vol met hokjes van 2 bij 3 meter, en hokken ter grote van een kleine Albert Heijn. En dan helemaal vol nieuwe boeken van over de hele wereld. Dat is de internationale Frankfurter Buchmesse. Het walhalla van boekenland. Alle zichzelf respecterende uitgevers (met voldoende geld) van over de hele wereld presenteren hier hun nieuwste boeken. Inkopers van over de hele wereld kopen hier nieuwe titels in.

Twee jaar geleden kwam ik hier voor het eerst. Mijn eerste stappen in de internationale boekwereld. Ik was gelijk verkocht. Wat een boeken! En wat een boel mensen die allemaal hun geld verdiende met boeken. Prachtig. Mijn eerste boek stond in de stand van mijn toenmalige uitgever Unieboek. Supertrots dat mijn boek hier ook te zien was. Weliswaar lag er maar 1 exemplaar. Op een plank vol andere boeken. Maar toch.

Nu, twee jaar later weer in Frankfurt. Midden in de kinderboekenweekpromotie van Groentestein toch een bliksembezoek aan de Buchmesse gebracht. En weer enorm trots. Dit keer niet een boek op de plank, maar een echte, eigen presentatie in de stand van mijn nieuwe uitgever A.W. Bruna. Een presentatie, bijna net zo groot dan menig stand van uitgevers die al 10 jaar bezig zijn. Nog net niet in tranen, maar mijn god, wat zag het er goed uit!. En wat een geweldige reacties!. Ik heb de hele dag met een enorme grijns op mijn gezicht rondgelopen.

En s'avonds, in de trein terug naar Utrecht, met zere voeten van al die kilometers die ik die dag had gelopen probeerde ik me voor te stellen, waar ik over 3 jaar zou zijn.

Impossible is nothing!
Patz

ps. Nog heel even een dik vet applaus voor alle vrienden bij A.W.Bruna voor al hun moeite, enthousiasme en geloof in de rare circus! Heb in de trein terug naar Nederland nog een biertje gedronken op jullie gezondheid. May all your days be circus days!

vrijdag 9 oktober 2009

Groentestein was de naam toch?



Goedemorgen! Met CircusPatz.
Hallo, met het NRC
Hallo!
Ik bel naar aanleiding van het boek 'De bijzonder opmerkelijke dagboeken van Gregor Groentestein'
Leuk! Ik neem aan dat je vragen hebt.
Ja nogal. Ik heb begrepen dat het boek geschreven is door een zweedse jongen van 15.
Ja. Acke Vaerle.
Wat is de oorspronkelijke zweedse titel?
Nou, er is geen oorspronkelijke Zweedse titel. De dagboeken zijn namelijk nog nooit uitgeven.
Niet?
Nee, CircusPatz is de eerste die de boeken gaat uitgeven.
Maar kunnen wij die Acke Vaerle misschien spreken.
Nee, dat kan niet. De ouders van Acke willen niet dat hij bekend word. Acke Vaerle is dan ook een pseudoniem.
Een pseudoniem? Maar hoe weet ik dan dat dat verhaal waar is?
Ja, daar ga je nooit achterkomen denk ik. We hebben bergen papieren moeten ondertekenen. Alleen onder die voorwaarde mochten we de verhalen bewerken en uitgeven.
Hm. Kan je wel vertellen waar Acke dan vandaan komt in Zweden?
Uuh. Nee. Nou ja. Ongeveer 100 km boven Gotenborg.
Hm. Ja daar heb ik niks aan.
Niet echt he. Maar hoe belangrijk is het eigenlijk of het waar is? Heb je geen vragen over het boek zelf?
Nee, niet echt. Jullie maken het ons niet makkelijk zo natuurlijk.
Nee, dat begrijp ik. Maar we hebben dit verhaal niet uitgegeven om het makkelijker te maken voor de pers. Het was zo'n leuk verhaal dat we dat hele geheimhoudings ding maar op de koop toe hebben genomen.
Hm. Ja. Dat snap ik wel. Maar ja. Ik ben natuurlijk wel een journalist.
Maar we hebben het hier over een kinderboek he. Geen samenzwering of zo. Een kinderboek over een uitvinder die groentewezens tot leven brengt.
Ja. Maar wel geschreven door een jongen van 15.
Nou, eigenlijk begon hij al met de dagboeken van zijn alter ego Gregor toen hij zeven was.
Precies. Dat is natuurlijk ook mooi verhaal.
Ja he.
Maar ik weet natuurlijk niet of jullie de boel flessen.
Nee. Dat weet je niet. Meer kan ik er niet meer van bakken vrees ik.
Nou. Ik ga er eens over denken.
Prima. Ik hoor wel.
Vearle was de naam toch?
Ja. Acke Vaerle.
En uw naam?
Patz van der Sloot.
Patz?
Ja van CircusPatz.

donderdag 1 oktober 2009

Patz te gast in Idealize van Ronnie Overgoor.



Klik hier om de uitzending te bekijken op blueshots.tv

Dit moet ik nog maar een paar keer gaan oefenen. Iemand belangstelling?