maandag 30 november 2009

Aandeelhouder van een verhaal.

Van een verhaal kan heleboel dingen maken. Je kan er een boek van maken. Of een film.

Een jaartje of tien geleden kwam ik er achter dat je er ook een lied van kan maken. Of een muziekstuk. Je tools zijn anders. Maar het doel is eigenlijk hetzelfde.


Het vertellen van een verhaal.


Nu is het voor verhalenvertellers die gebruik maken van muziek en van bv hun eigen stem nogal ingewikkeld om hun verhaal in de winkel te krijgen. Als je dacht dat het voor schrijvers een uitdaging was, moet je eens een keertje het hele proces van volgen van een singer-songwriter of een band.


Het is nogal een investering om een CD (zeg maar een boek voor een auteur) te maken, en deze in de winkel te krijgen. Zeker in een tijd waar heel veel mensen het veel vanzelfsprekender vinden om het gratis te downloaden dan het aan te schaffen.


Een platenmaatschappij (zeg maar een uitgever van muziek) bedenkt zich wel eerst een keer of 10 voor hij met een artiest in zee zal gaan. Logisch natuurlijk want de kans dat hij er ooit geld aan gaat verdienen is ook een stuk ingewikkelder geworden dan vroeger.


Het resultaat is wel dat er dus een heleboel goeie muziek-verhalenvertellers nooit meer de kans krijgen op hun verhaal te kunnen vertellen.


Maar stel je nou eens voor dat je het anders gaat doen.


Stel je eens voor dat je aan je fans gaat vragen om, voordat de CD er is, alvast een bedrag aan jou betalen. Dat kan een klein bedrag zijn. Zeg maar 10 euro's. Daarmee hebben ze eigenlijk al hun eigen CD betaald. Maar dat kan ook meer zijn. En dan heb je als fan niet alleen een CD, maar ook aandelen in de CD te pakken. Want stel je eens voor dat de CD, als deze eenmaal wel in de winkels ligt, een hele grote hit gaat worden?


Hind (ja, ja, bekend van Idols) heeft het zo aangepakt. Via de site www.sellaband.com kan je een aandeel van de CD kopen. Voor 10 euro koop je als het ware de CD (voordat deze is opgenomen), betaal je meer krijg je een winstuitkering als het een superhit gaat worden. Er is 40.000 euro nodig om een CD op te nemen. En als de 40.000 euro niet gehaald word, zorgt sellaband.com dat je je geld terug krijgt.


Op die manier funding binnenhalen is natuurlijk geweldig. Laat je fans in je investeren. Of niet fans. Zoals ik. Gewoon omdat ik het geweldig vind dat mensen op deze manier zo hun ding kunnen doen. Omdat ik graag investeer in een verhaal.


Patz


zaterdag 21 november 2009

Over een man met een plan, over droombanen en het gevoel van Overvloed.



Ik moet jullie een verhaal vertellen.
Het gaat over een man die al een behoorlijk tijd aan het rondvertellen is dat het misschien wel een goed idee is als je een baan zou hebben waar je het echt helemaal naar je zin hebt.
Waar je iets doet wat je ook zou willen doen als je bv de 27,5 miljoen hebt gewonnen. Werk dat niet aanvoelt als werk. Werk dat ervoor zorgt dat je niet in paniek raakt als je misschien, ipv 65 tot je 67, zou moeten doorwerken.

Dat verteld hij niet alleen, daar schrijft hij ook boeken over.

Naast het feit dat deze man deze boodschap verteld en er boeken over schrijft (en dat ook weer doet met een steeds groter wordende groep van 'medwerkers/partners'), is het ook een geweldig positief figuur. Je ontkomt er niet aan, na een gesprek met hem kom je er altijd vandaan met een goed gevoel. Ik doe mijn best om een beetje positief te denken, ik ben een behoorlijke amateur in vergelijking met de hoofdpersoon van dit verhaal.

Goed. Probeer me even te volgen: Deze man gelooft (net zoals ik) in weggeven. Weggeven van dingen, van geld, van positieve gedachtes etc etc. Vanuit de gedachte dat je geeft op het moment dat er Overvloed in je leven is.
En als je een gevoel van overvloed in je lijf en hoofd heb zitten krijg je ook echt overvloed. Door te geven ga je ook ontvangen zeg maar.

Volgen jullie me nog?

Voor dat weggeven spaart hij samen met zijn vrouw ieder jaar een bedrag op. Maar dit jaar besloten ze het anders te doen. Van dat geld hebben ze in 50 dagen een geweldig feest georganiseerd in de Westergasfabriek.

Een feest met als thema Avond van de Overvloed. Niet zomaar een feest natuurlijk; het is een geweldig feest met DJ's, workshops, acts etc etc. The full monty. Ook mogelijk gemaakt door heleboel sponsors die ook blij werden van het Overvloed verhaal.
En om binnen te komen hoefde je maar 1 ding te doen; 100 euro schenken aan een goed doel naar keuze. Zodat jij ook vanuit een gevoel van Overvloed kan feestvieren. Overvloed, omdat je 100 euro's hebt kunnen schenken.

Gisterenavond was het zover. Een zaal vol Overvloeddenkers vierde de Avond van de Overvloed. En ik weet zeker dat ze het naar hun zin hadden.

Dikke vette respect voor je initiatief Huub . Bedankt dat je me een goed gevoel gegeven hebt!


Patz

PS. O ja. Dit jaar was ik van plan om voor het eerst geen gelukkig nieuwjaarwens per email te sturen maar echt iets leuks te bedenken. Heb nu besloten om het geld dat ik daarvoor had gereserveerd aan een mooi doel te schenken. Namens alle vrienden en relaties van het Circus.

maandag 16 november 2009

Van Lego kun je alles maken...


Dat Lego geweldig is zijn we het (bijna) allemaal wel eens. Lego staat voor kwaliteit. Lego deugt. Ik was onlangs met zoon Julius op de Legoworld (een jaarlijks Lego event) en het was echt megadruk. With other words, Lego heeft het voor elkaar.


Waar ik nog meer bewondering voor heb is de innovativiteit van Lego. Niet alleen slagen ze erin om steeds weer nieuwe succesformules moeiteloos te integreren in Lego (StarWars. Indiana Jones, etc) ook zoeken ze steeds meer de grenzen op van hun merk.


Logisch natuurlijk, want van Lego kun je alles maken. En dat doen ze wat mij betreft erg goed. Van Lego horloges (je kan er ook een lego mannetje van maken) tot Lego bordspellen waarbij natuurlijk dingen van lego gemaakt moeten worden om te kunnen winnen. Niks is er bij de haren bijgesleept. Alles is relevant.


Onlangs zag ik iets waar ik kippevel van kreeg. Het was ze zowaar gelukt om Lego te gaan verkopen in de boekhandel! En weer helemaal (of in ieder geval bijna helemaal) zoals het hoort; een nieuwe verpakking die zo in het boekenschap past, een leesverhaal erin (wel een beetje te kort wat mij betreft) en een lego bouwpakket om de dingen uit het verhaal te bouwen.


Boem!


En opeens ligt Lego op een behoorlijk relevante manier in de boekhandel.


En dat is namelijk ook 1 van mijn dromen. Maar dan andersom. Dat de verhalen van CircusPatz in de speelgoedhandel komen te liggen. En dat het nog logisch is ook.


Let's do it!


Patz



donderdag 5 november 2009

Niet verder vertellen: Zeer Geheim!


In 2005, lang voordat de plannen van CircusPatz er lagen, bedacht ik het Ministerie van Zeer Geheime Zaken. Een ministerie die zaken oplost, als de 'normale' geheime diensten of de politie er niet uitkomen. Het Geheim van het Ministerie was het feit dat ze kinderen als agent inzette, omdat deze nu eenmaal anders denken dan volwassenen.

Het basis gegeven was simpel; als gewoon kind, in deze tijd, werd je plots benaderd om mee te helpen om een zaak op te lossen. Als junior agent kwam je even in de wereld van het Ministerie terecht, met magische genootschappen, geheimen en mysteries. Nadat je, samen met een aantal leeftijdgenoten, de zaak tot een goed einde had gebracht keer je weer terug naar je normale leven en het Ministerie lost op in rook zonder een spoor achter te laten. Om, heel misschien in de toekomst nog een keer een beroep op je te doen.

Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken moest een 'denkmerk' worden voor meisjes en jongens vanaf een jaar of 10. Dus niks 100% passief lezen of beleven, je moest er als het ware ingetrokken worden en je hersens gebruiken.

In 2007, zou het Ministerie van Zeer Geheime Zaken een grote rol gaan spelen in de start van CircusPatz. In mijn eerste 'zaaimissies' met CircusPatz zat ik op een dag tegenover een aantal uitgevers van Unieboek om mijn eerste concepten te presenteren. En dus ook Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken. Het concept was een speurpuzzel of speurboek, een dossiermap vol bewijsmaterialen. Met de krantenknipsel, brieven, foto's en een website met nog meer bewijsmaterialen zou een kind een zaak zelf kunnen oplossen.

Mijn eerste echte brug viel op zijn plek. Unieboek ging samen het CircusPatz het avontuur aan.

Met de bewijsmaterialen in ziplock zakjes, ansichtkaart, foto's, krantenknipsels, brieven, faxen, kaarten, het Handboek voor Agenten van het MvZGZ, een poster en exta bewijsmaterialen als geluidsfragmenten en filmpjes los je als junior agent zelf de zaak van het Verdwenen Spiegelpaleis op...

Het werd geweldig! Met Lineke, Marck, Michel, Nicole, Nathalie en Ferd aan de kant van het Circus en Marieke en Ferry aan de kant van Unieboek gingen we aan de slag en een half jaar later lag daar het dossier; Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken: Het verdwenen Spiegelpaleis en de Orde van de Weerheren.

We pakte het groot aan. Samen met de Bruna boekhandels bedachten we een mooie actie en ik kreeg zelfs de gelegenheid om een aantal live vossejachten te maken in een aantal grote boekhandels. Speurtochten waarbij nagenoeg alle kinderboekenauteurs van Unieboek ook een echte rol kregen.


Ondanks dat we een boel uit te leggen hadden aan de boekhandel (Een speurpuzzel? Internet?) werd het een hit. Een dikke vermelding in de bestseller top 60. Op de 29ste plaats. Super natuurlijk!

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Ik heb afscheid genomen van Unieboek en ben verder gegaan met A.W.Bruna Uitgevers. En het eerste meedenkboek (lekker lezen maar af en toe een beetje denken) van het Ministerie van Zeer Geheime Zaken: de Splijtende stad en het Raadsel van de Zwijgende Bazelaar kwam deze zomer uit.

En er komt meer. Nog meer meedenkboeken en nog meer dossiers. Mijn ambitie is groot; zelfs een tvserie en/of een bioscoopfilm behoort inmiddels tot de mogelijkheden. Dus hou het Ministerie in de gaten!

www.ministerievanzeergeheimezaken.nl


Patz

PS. We doen alles om meer mensen kennis te laten maken met het Ministerie: Het eerste speurboek van het Ministerie van Zeer Geheime Zaken: Het verdwenen Spiegelpaleis en de Orde van de Weerheren is opnieuw verkrijgbaar. En nu ook nog voor de waanzinnige prijs van 5,95. Dus voor alle meisjes en jongens vanaf 10 jaar die een geheime zaak willen oplossen, of ouders die hun kids op spannende dosis braintraining willen trakteren, vraag ernaar bij de boekhandel of bestel hier.