vrijdag 22 januari 2010

Echt meegemaakt.

Het leven geeft cadeautjes. Zeker als je er alert op bent. Afgelopen zomer waren we (mijn twee jongens en mijn vrouw Nathalie) op vakantie ergens in zuid-Frankrijk. Vlakbij een behoorlijk groot stuwmeer omringd door bergen. Er waren zelfs wat eilandjes.


Sinds ik een paar jaar geleden De Gelukkig Eilanden van Paul Theroux had gelezen heb ik al een passie voor kanoën. In het prachtige reisverhaal voer de Amerikaanse auteur van eiland naar eiland in de Oceanië. Met een kano. En iedere keer als het leven mij aan de rand van een groot meer, of een warm strand bracht spookte het weer door mijn hoofd; ik zou dolgraag eens over het water gaan peddelen. Om mooie nieuwe plekken te ontdekken. Of om gewoon -net Theroux- rustig peddelend en in gedachten verzonken over het water te staren.


Iedereen heeft wel van die dromen. Voor de een is het een oldtimer, voor de ander een motorfiets. Ieder jaar komt er wel een moment dat ik weer een kano of kayak winkel binnenloop. Of toch even op marktplaats ga kijken. Maar nooit kocht ik er een of ging ik uberhaubt met een kano het water op.



Op een mooie zomerdag op dat meer in zuid Frankrijk gaf het leven me een cadeau. Vroeg in de ochtend huurde we twee grote kano's en voeren het enorme meer op. Het was prachtig weer. Sluierwolkjes en het koele water zorgde voor een aangename temperatuur. Het was perfect.


Nog even de angst of ik het wel leuk zou vinden. Maar na 5 minuten wist ik het al: een droom kwam uit.


De jongens besloten dat we op eilandavontuur gingen. Maar dan echt! De hele dag gingen we van strand naar strand en van eiland naar eiland. Bij ieder stop gingen ze het eiland verkennen en beleefde ze avonturen. Aten we kleffe stokbroodjes. Net zoals in het boek 'Hoe jij de Wonderbaarlijke Avontureneilanden ontdekte'. Het ene strand was het 'Modderstrand', het andere eiland 'het eiland met het oude bankje'. En van ieder eilandje of strandje ging er iets in hun Vakantie Avonturenkoffer.


Het Eiland met de 100.000 Toversteentjes


En de cadeautjes bleven maar komen. 's Avonds, toen we weer terug waren in ons vakantiehuis hebben we de hele reis nog eens overgedaan. De jongens maakten net zoals in het Eilandavontuur een kaart van het meer, met alle ontdekte eilanden erop (voor het gemak waren alle strandjes die we hadden ontdekt ook gewoon eilandjes).


Tot laat in de avond vertelde we elkaar aan de hand van de gevonden dingen uit de avonturenkoffer wat we allemaal hadden meegemaakt op het Avonturenmeer. Wat we ECHT hadden meegemaakt.


Patz


PS. Ik ben van plan om deze lente een aantal volle Vakantie Avonturenkoffers te gaan exposeren op een mooie plek. Ik ben daarvoor op zoek naar Vakantie Avonturenkoffers die op reis zijn geweest en vol zitten met verhalen. De volle koffer krijg je natuurlijk terug samen met een Tekenboekrugzak als dank. Om nog meer avonturen mee te beleven!


donderdag 7 januari 2010

Jaargang 3!

Ja beste Circus- en Patzvrienden, we zijn weer een jaartje verder. Jaargang 45 voor ondergetekende en aan het begin van jaargang 3 voor het Circus. Laten we eens voorruit gaan kijken, ik sta te trappelen om u te gaan vertellen wat ik allemaal van plan ben te gaan doen met het circus in 2010!


Allereerst komen er dit jaar weer een paar waanzinnige titels op de markt. Samen met de vrienden van AWBruna uitgevers, en een heleboel andere circusartiesten hebben we voor 2010 weer nieuwe verhalen kunnen ontwikkelen. In de zomer beginnen we met een nieuw serie voor meiden; A.K.A. Kick Fearless: de stoerste fashionista van de wereld. Gaat het een superspannende soap worden in boekvorm? In ieder geval starten we zomer 2010 met het eerste seizoen dat uit 3 delen zal bestaan...


Naast de avonturen van Fearless komen we in 2010 met twee nieuwe avonturen van het Ministerie van Zeer Geheime Zaken. Een nieuw 'meedenkboek' (zoals de Splijtende stad) met de mysterieuze titel; Het Verzonken Labyrint en het Geheim van het Gedachtengas en het langverwachte vervolg op het succesverhaal 'Het verdwenen Spiegelpaleis en de Orde van de Weerheren'; niks relaxed meedenken zoals in de Splijtende Stad of Het Verzonken Labyrint, maar echt een zaak dmv bewijsmaterialen, aantekeningen, foto's en geluidsfragementen zelf oplossen!


Ook gaan we verder met de Buitengewoon Opmerkelijke Dagboeken van Gregor Groentestein. In deel 2 van deze maffe serie dagboeken voor eigenwijze kinderen van 9 tot 99 jaar maken de jonge uitvinder Gregor en zijn Groentegriezels weer buitengewoon opmerkelijke avonturen mee.


Last but not least; Hoe jij de Wonderbaarlijke Avontureneilanden ontdekte krijgt een vervolg. Dit keer gaan we de ruimte in met; Hoe jij de Miraculeuze Avonturenplaneten ontdekte. Natuurlijk mag je ook dit keer zelf je koers bepalen met een ruimtekaart en zonnewindkaartjes. Geen scheepsjournaal zoals bij de Avontureneilanden, maar een echt ouderwets sciencefiction boek...


Ik kan er nog niet heel veel over vertellen maar het ziet er naar uit dat het Circus de bioscoop in gaat. We zijn al een tijdje keihard bezig om het voor elkaar te krijgen en het ziet er goed uit. Je zult begrijpen dat er nog een droom gaat uitkomen als we dat voor elkaar gaan krijgen. Duimen dus dat het in 2010 gaat gebeuren...


En verder? Weer lekker doorstomen, mooie gesprekken hebben met oude en nieuwe vrienden en mooie plekken bezoeken. En natuurlijk mijn twee jongens weer een stuk groter zien worden en avonturen zien beleven! Ik heb er in ieder geval enorm zin om dat allemaal mee te gaan maken.


Ik hou jullie op de hoogte. Misschien komen er nog wel een paar dingen bij. Je weet het immers nooit met het Circus...


Patz

ps. Het nieuwe circusprogramma komt mede tot stand door; Mariette, Krista, Denise, Hanne, Niels, Hans, Marck, Timo, Joost, Sanne, Nina, Nathalie en natuurlijk mijn twee jongens Julius en Lucas voor de inspiratie!

zaterdag 2 januari 2010

Meer in plaats van minder


Zoals collega verhalenverteller Marcel van Driel zo mooi in zijn blog zei; goede voornemens hebben meestal te maken met slechte eigenschappen. Met stoppen en minder. Stoppen met roken, minder eten, minder geld uitgeven.

Ook ik heb goede voornemens. Niks stoppen met roken(ik rook alleen als ik bij mijn uitgever mensen tref die gezelli een sigaretje gaan roken), niks afvallen (hoewel dat voor mij wellicht niet een slecht idee zou zijn), niks stoppen met drinken. Ik wil juist meer in plaats van minder.
Ja ipv nee.

2009 was voor mij een geweldig jaar. Iedereen die mijn blog een beetje volgt heeft dat vast al wel ergens gelezen. Van dat geweldig zou ik graag nog wel meer willen hebben.

Daarnaast graag nog meer uitdagingen. Vorig jaar stond in het teken van de boekhandel, in 2010 doe ik daar film en tv bij. Weet er nog helemaal niks van, dus dat gaat weer een geweldig avontuur worden. De eerste stappen zijn al gemaakt in 2009, is nu gewoon een kwestie van doorpakken. Nothing is impossible weten jullie nog?

Graag nog meer mooie gesprekken met nieuwe en oude vrienden. Meer geld geven aan zwervers, meer mensen helpen met het voor elkaar krijgen van hun eigen dromen. Meer mooie plekken bezoeken vol inspiratie en nieuwe ideeën.

Zodat ik in 2011 nóg meer wil.

Patz