donderdag 21 april 2011

Geen eigenaar maar opvoeder

Je eigen kinderen zijn natuurlijk niet jouw eigendom. Gelukkig is daar nagenoeg iedereen het wel over eens. Je bent wellicht verwekker en verzorger, maar natuurlijk zijn het eigen persoontjes. Die niet altijd de kant op gaan waar jij ze het liefst wil hebben. Je geeft ze het best mee wat je in je hebt, maar op een dag gaan ze hun eigen weg. En zo hoort het ook.

Gisteren had ik een bijna-filosofische discussie over de vraag of een onderneming volledig in dienst staat tot zijn oprichters, of dat het, net zoals bij je eigen kinderen, een eigen weg gaat. Dat er misschien wel een moment komt dat jij niet meer bij je bedrijf hoort en dat het zijn eigen weg moet gaan. Dat het bedrijf het warme nest van de oprichter gaat verlaten.

Dit past allemaal bij het principe dat je een functie hebt in deze maatschappij. Dat je een rol hebt. Een boom zijn rol is om te zorgen dat er zuurstof komt. En daar hoeft hij dan ook zijn best niet voor te doen. Hij doet gewoon. Ik heb ergens het gevoel dat het bij mensen misschien net wel zo is. Dat- als je je ware functie in deze wereld gevonden hebt- het moeiteloos gaat. Net als bij die boom. Maar dan ga je weer uit van het principe dat we in een zinvolle wereld leven. Dat er daadwerkelijk een reden is voor ons bestaan. Persoonlijk vind ik dat een geruststellende gedachte. Ik zou er veel meer moeite mee hebben als er geen enkele reden zou zijn. Dat we slechts een toeval zijn. Een ongeluk. (sommige noemen het een 'schitterend ongeluk').

But, that's me.

Als je er vanuit gaat dat we een reden hebben en dat je een functie vervult in een 'groter plan', dan zou het ook zomaar kunnen betekenen dat een onderneming ook een functie heeft. Dat het verder gaat dan zorgen dat de werknemers en oprichters brood op de plank hebben. En da's zowel een angstige gedachte als een prachtige gedachte. Dat als er een reden is dat je onderneming is zoals hij is. En dan is het vooral een kwestie van luisteren en kijken. En heel erg opletten. Welke kant rolt het bedrijf op? Waar wil het naartoe? Wat zijn de talenten? Wat wil het later worden? Plots ben je geen eigenaar meer, maar 'opvoeder'. Voeg je het beste wat je hebt toe aan de onderneming en beweegt een onderneming zelf naar een kant toe waar het wil zijn.

Een beetje vreemd om zo naar een onderneming te kijken. Maar ook wel spannend. Maar ik ben dan ook een verhalenverteller en een circusdirecteur. En die mogen gelukkig ook een beetje vreemd zijn.


Patz

maandag 18 april 2011

Gregor Groentestein's avonturen in filmland: entry 3: Deur 1

Ik ben begonnen aan de lange weg om De Buitengewoon Opmerkelijke Dagboeken van Gregor Groentestein door middel van film of tv te gaan vertellen. Op deze plek breng ik verslag uit van mijn filmavonturen. Nu deel 3.

Ik heb altijd respect gehad voor mensen die langs de deur hun geloof verkondigen. Los van het feit dat ik er vanuit ga dat ze dit doen vanuit een enorm positieve gedachte (ze willen mensen redden) in plaats van 'we willen onze wil opleggen', weten en voelen ze dat er een heleboel deuren voor hun neus worden dichtgeslagen voordat ze iemand vinden die wel open staat voor hun boodschap. En zij zien het niet als falen. Want het is het allemaal waard als ze 1 zieltje winnen.

Ik heb heb zo'n vermoedde dat ik 'haast' en 'ongeduld' niet mee op reis moet nemen. Dat er een boel deuren voor mijn neus zullen dichtslaan.

Maar dat maakt niet uit. Zoals de mensen die keer op keer deuren zien dichtslaan mij hebben geleerd; het is het allemaal waard als ik at the end of the day maar 1 producent kan overtuigen om het filmavontuur met Gregor Groentestein aan te gaan.

En zo zat ik op een prachtige ochtend op de grond in de riante huiskamer van een goede vriend mijn concept te vertellen. Aan niemand minder dan Johan Nijenhuis. Voor mensen die hem niet kennen; hij is regisseur van o.a. Foeksia de miniheks, Costa en bedenker van o.a. Zoop en Spangas. Door een twist of fate had ik hem via-via-via zover gekregen dat hij naar me wilde luisteren. En daar zat ik dus. Met Johan tegenover me. Ook op de grond. Met om ons heen de moodboards en plaatjes die ik gemaakt had van Groentestein. Twee verhalenvertellers met twinkels in hun ogen. Vol vuur vertelde ik hem alles wat ik wist over de Wonderbaarlijke Dagboeken van Gregor Groentestein.

De eerste deur sloeg die dag voor mij dicht. Want hoe leuk de meeting ook was; hij had helemaal niks met Groentestein.

En het gaf ook niet. Want dit was pas de eerste deur. En het was gelukt om mijn verhaal te vertellen aan Nijenhuis. En stiekem was dat sowieso al geweldig. Want voordat die deur keihard dichtsloeg had ik hem wel weten open te krijgen.

Even diep ademhalen en weer verder. Want de reis is natuurlijk de beloning. En de film die straks van Groentestein gemaakt gaat worden slechts het alibi om op reis te gaan!


Patz

ps. deel 1 en deel 2


woensdag 13 april 2011

Cross that bridge when you come to it.


Zoals jullie weten ben ik een jaar of vier geleden met CircusPatz begonnen. De insteek was simpel; ik wilde op een authentieke manier verhalen vertellen en met voorbeelden als Disney en Studio100 (die van Kabouter Plop, Mega Mindy, K3 etc) op zak had ik het gevoel dat ik er op een dag vast mijn brood mee zou kunnen verdienen.

Ik ben 4 x aan een businessplan begonnen, maar het wilde maar niet lukken. Dat had alles te maken met het feit dat het hele plan (als er al sprake was van een plan) theoretisch gezien niet of nauwelijks kans van slagen had. Het enige dat ik kon doen was mijn kop in het zand te steken en gewoon aan de slag te gaan.

Dus begon ik met het simpele en wellicht naïeve gegeven dat ik mooie verhalen wilde maken. Op een leuke manier. Op mijn manier. In de eerste instantie in de vorm van mooie boeken, en later in de vorm van andere mooie verhaal-spulletjes. En na een jaar zag het er naar uit dat het ging lukken. Nee, ik was niet schatrijk, maar kan gewoon lekker leven van de inkomsten uit het verhalenlaboratorium.

Maar da's blijkbaar niet genoeg.

Inmiddels was mijn verhalen-fabriekje een bedrijfje geworden met potentie. Want door allerlei spannende ontwikkelingen zou het best nog wel eens een groter verhalencircus kunnen worden. Vrienden wezen me erop dat het tijd was om na te denken waar ik over 5 jaar wilde zijn. Dat ik niet meer wegkwam met 'op een leuke manier mooie dingen maken'. Businessplannen waren er nodig. Lange-termijn-visie. Grote Plannen.

En hun onrust werd ook mijn onrust.

Maar ik bleef maar niet verder komen dan; Ik word blij van het bakken van hele lekker broodjes en ik denk dat andere mensen ook heel blij worden van die hele lekkere broodjes.

En trust me, fantasie heb ik genoeg. Maar iedere keer als ik er voor ging zitten en bedacht welke koers het Circus allemaal kon varen blijf ik maar steken bij 'mooie dingen maken' en 'op een leuke manier'. Natuurlijk zie ik flarden van de toekomst. Maar er ontbrak een eenduidig beeld. Mijn toekomstbeeld veranderd met de dag.

Van de week moest ik er weer aan denken. En besloot ik om gewoon zo te blijven denken. Om er mijn strategie van te maken.

Mijn focus te houden op mooie dingen maken. Op een leuke manier. En dus met leuke mensen. En ontbreekt er maar gewoon een lange-afstands-strategie. Geniet ik van de toekomst-flarden waar ik over droom zonder het te willen vastleggen. Zonder een lijn op de kaart te trekken.

Ik zie wel waar ik terechtkom. Cross that bridge when you come to it. Improvise, adapt and overcome.


Want tenslotte is alles mogelijk.


Patz