dinsdag 28 februari 2012

Evolutie

Ik ga er altijd vanuit dat dingen beter worden. Het is een natuurwet. Het is niet 'vroeger was alles beter', het is 'vroeger was alles minder'.

Wij van 'vroeger' bekijken de wereld alleen vanuit het perspectief van vroeger. Wij zijn de dino's die de wereld om ons heen zien veranderen en ons in die nieuwe wereld wellicht minder thuis voelen. Wij dino's verwarren 'anders' met 'minder'. 'vroeger was alles anders' zou een passendere opmerking zijn.

Zoals jullie wellicht weten gaat de technologische superstorm waar we nu inzitten niet voorbij aan het boekenvak. Na de revolutie in de muziek(dragers) zijn ook de boeken aan de beurt. En het lijkt er op dat papier als verhalendrager min of meer gaat verdwijnen. En logisch natuurlijk. Ondanks dat ik een groot liefhebber ben van papier is het natuurlijk ook wel een beetje achterhaald. Je hele boekenkast in een apparaatje zo groot en zo dik als een flinke glossy. Daar zeg je toch geen nee tegen? Toevoeging van actualiteit (dmv links e.d. met internet), geluid en filmpjes bij verhalen, da's toch geweldig eigenlijk?

Deze verandering zal -naast een heleboel mooie, spannende nieuwe dingen- ook slachtoffers veroorzaken. En da's logisch. Vooruitgang gaat per definitie ten kosten van dingen van vroeger. De komst van het gedrukte boek heeft een boel monniken werkeloos gemaakt. De komst van de auto was de doodslag voor de paardenpoep-ophalers. Slachtoffers door evolutie is een fact of nature.*

Ik moet jullie zeggen, ik ben er niet zo bang voor. Maar dat heeft wellicht te maken hoe we bij CircusPatz verhalen maken. Het zijn verhalen vol interactie, vol vormgeving en vol illustraties. Je zou kunnen zeggen dat deze digitale boekrevolutie juist de wind in onze zeilen zou kunnen zijn. Onze papieren boeken zullen het nog wel een tijdje volhouden. Mits we mooie boeken blijven maken die mensen graag willen hebben. En digitaal? Ik sta te trappelen om jullie te laten zien hoe CircusPatz hier mee om zal gaan. Er staat een wereld vol nieuwe mogelijkheden op ons te wachten!


Patz


*De Amerikaanse econoom Joseph Schumpeter noemde het ook wel 'Creative Destruction'; de vernietiging van een industrie doordat er een nieuwe, betere industrie ontstaat.



vrijdag 10 februari 2012

Lowtech is de nieuwe hightech; een brief door de brievenbus.

Ik zeg wel eens 'lowtech is de nieuwe hightech'. James Bond kon in de jaren 80 met schietpennen, duikbootauto's en camera's in zijn horloge het publiek verbazen. Maar tijden veranderen. Verhalen waarin mensen met apparaatjes rondliepen zo groot als een mobiele telefoon waar je alles mee kon doen is nu realiteit.

Kortom, het is ingewikkeld om mensen nu met hightech nog te verbazen. Dat alles met techniek mogelijk is is een gegeven waar men zijn schouders min of meer voor optrekt.

Geen wonder dat de nieuwe James Bond is teruggekeerd naar good old val- en vuistenwerk en de science fiction het pad van mannen in strechpakken heeft omgeruild voor old school ruimtepakken vol maanstof. Met hightech is geen eer meer te behalen.

Voor Malmberg hebben we een tijdje geleden een lespakket gemaakt gebaseerd op die gedachte. Niks apps, niks mobiele telefoons. We maakten drie brieven. Van die papieren dingen met postzegels er op. Dikke enveloppen vol papiertjes, notities en krantenknipsels. Er zat zelfs een 'steentje van Mars' in 1 van de enveloppen. Met alle brieven, die de kids verspreid over een week in de klas kregen kon een probleem worden opgelost. Meer lowtech kunnen we het bijna niet maken.

Brieven zijn leuk. En volle dikke enveloppen nog meer. Vol spannende dingen. It beats een iphone die al gewoon is geworden. Brieven zijn (weer) magisch.

Want niemand krijgt nog brieven toch?

Stel je eens voor dat je een abonnement hebt op dit soort brieven. Iedere maand, het liefst een beetje onregelmatig valt er de ene keer een dikke envelop met spannende inhoud, de andere keer een dunne envelop met 1 raadselachtig ding door de brievenbus. Zou dat voor kids niet ontzettend spannend zijn?

De koppeling met het Ministerie van Zeer Geheime Zaken is snel gemaakt. 10 mysterieuze brieven per jaar. Sommige bevatten een opdracht/verhaal, andere verhalen en opdrachten zijn weer verdeeld over een paar enveloppen. Maar iedere keer is het weer spannend als er een enveloppe door de brievenbus valt. Een verrassingspakket. Iedere keer weer een ander formaat. Iedere keer weer met een andere inhoud. Zou dat niet geweldig zijn?

Patz


PS. Neem even een kijkje op onze Flickr CircusPatz Flickr Gallery. Hebben we een mooie serie foto's staan over het lespakket met de brieven.



zaterdag 4 februari 2012

Het Circus-met-Niets en het Jongetje Vol Verhalen

Uit de portfolio van Nina Smit

We zijn begonnen aan de productie van een waanzinnig prentenboek over het oorsprong van onze eigen verhalencircus CircusPatz. Mijn langgekoesterde wens; een kinderboek maken waarin ik vertel waarom ik doe wat ik doe komt hiermee in vervulling.
Aangezien het een prentenboek gaat worden, en ik het verhaal voornamelijk met beelden wil vertellen was de keuze van de illustrator nogal van belang. En de lat lag enorm hoog.
Na een lange zoektocht liep ik Nina Smit tegen het lijf, een jonge maar enorm getalenteerde illustrator met een geweldige stijl en visie en wist gelijk dat ik de juiste had gevonden om deze geweldige reis mee te gaan maken. Thank god dat ze ook graag met mij op reis wilde.

Ik hou jullie hier op de hoogte van alle ontwikkelingen. Werktitel; Het Circus-met-Niets en het Jongetje Vol Verhalen, Illustrator Nina Smit, Verhaal; Patz van der Sloot. Geplande release Nederland/Vlaanderen november 2012).


Patz

PS. De bovenstaande illustratie van Nina is uit haar prachtige portfolio. Neem maar een kijkje op www.nina-smit.nl