vrijdag 10 februari 2012

Lowtech is de nieuwe hightech; een brief door de brievenbus.

Ik zeg wel eens 'lowtech is de nieuwe hightech'. James Bond kon in de jaren 80 met schietpennen, duikbootauto's en camera's in zijn horloge het publiek verbazen. Maar tijden veranderen. Verhalen waarin mensen met apparaatjes rondliepen zo groot als een mobiele telefoon waar je alles mee kon doen is nu realiteit.

Kortom, het is ingewikkeld om mensen nu met hightech nog te verbazen. Dat alles met techniek mogelijk is is een gegeven waar men zijn schouders min of meer voor optrekt.

Geen wonder dat de nieuwe James Bond is teruggekeerd naar good old val- en vuistenwerk en de science fiction het pad van mannen in strechpakken heeft omgeruild voor old school ruimtepakken vol maanstof. Met hightech is geen eer meer te behalen.

Voor Malmberg hebben we een tijdje geleden een lespakket gemaakt gebaseerd op die gedachte. Niks apps, niks mobiele telefoons. We maakten drie brieven. Van die papieren dingen met postzegels er op. Dikke enveloppen vol papiertjes, notities en krantenknipsels. Er zat zelfs een 'steentje van Mars' in 1 van de enveloppen. Met alle brieven, die de kids verspreid over een week in de klas kregen kon een probleem worden opgelost. Meer lowtech kunnen we het bijna niet maken.

Brieven zijn leuk. En volle dikke enveloppen nog meer. Vol spannende dingen. It beats een iphone die al gewoon is geworden. Brieven zijn (weer) magisch.

Want niemand krijgt nog brieven toch?

Stel je eens voor dat je een abonnement hebt op dit soort brieven. Iedere maand, het liefst een beetje onregelmatig valt er de ene keer een dikke envelop met spannende inhoud, de andere keer een dunne envelop met 1 raadselachtig ding door de brievenbus. Zou dat voor kids niet ontzettend spannend zijn?

De koppeling met het Ministerie van Zeer Geheime Zaken is snel gemaakt. 10 mysterieuze brieven per jaar. Sommige bevatten een opdracht/verhaal, andere verhalen en opdrachten zijn weer verdeeld over een paar enveloppen. Maar iedere keer is het weer spannend als er een enveloppe door de brievenbus valt. Een verrassingspakket. Iedere keer weer een ander formaat. Iedere keer weer met een andere inhoud. Zou dat niet geweldig zijn?

Patz


PS. Neem even een kijkje op onze Flickr CircusPatz Flickr Gallery. Hebben we een mooie serie foto's staan over het lespakket met de brieven.



1 opmerking: