donderdag 3 januari 2013

Een mooi 2012 (en een nog geweldiger 2013)!




Wat een prachtig jaar was het weer. Niet alleen kwam mijn verhalencircus met een eerste deel van een nieuwe verhalenserie; 'Villa Willemina', ook was de creatie van twee andere nieuwe 'verhalen' een feit.

In een oude tapijtfabriek in het centrum van Utrecht mochten we eindelijk ons gedachtegoed eens tastbaar en permanent neerzetten; het Verhalen*laboratorium van CircusPatz.
Wat ooit begon als avontuurlijke koffer waarmee ik met alle verhaalideeën langs uitgevers leurde, konden we nu uitwerken in een echte ruimte. Het was alweer een droom die tot leven kwam. Alles kwam hier bij elkaar. Nu konden mensen eindelijk zien waar wij als CircusPatz echt voor staan. Onze ‘pijlers’- avontuur, ontdekkingen, verwondering en kwaliteit - kunnen we in het laboratorium echt zichtbaar maken.

De creatie van het Verhalen*laboratorium maakte nog een droom mogelijk.
De CircusPatz Verhalen*school.
Een inspirerende plek waar ik kids en ouders kon laten zien dat een talent voor verbeeldingskracht een waardevolle eigenschap kan zijn. Inmiddels start de tweede workshop eind januari.

Er was nog een mijlpaal. In de nazomer van 2012 mocht ik een handtekening zetten onder een heus filmcontract voor Gregor Groentestein (de film gaat de engelstalige naam 'Victor Veggystein' gebruiken). Dat er nog heel veel tijd en moeite overheen zal gaan is duidelijk. Maar de eerste grote stap is gemaakt. En mensen, het smaakt naar meer...

2012 zat propvol nieuwe ontwikkelingen en experimenten. Naast dat de pop-up verhalen*winkel van CircusPatz op veel beurzen en zogenoemde art- and craft markten te vinden was zijn we ook een serieuze online verhalen*winkel begonnen om onze boodschap goed te gaan verspreiden. Natuurlijk kunnen en willen we niet alles alleen doen, daarom zijn we ook op zoek gegaan naar nieuwe (boek)winkels die vriendjes van het Verhalen*laboratorium willen worden. En ondanks dat veel winkels voor de ‘usual suspects’ gaan, vonden we toch veel ondernemers die met ons mee wilden varen. Die -net als wij- ook geloven in kwaliteit en aandacht.

Over experimenten gesproken; op de valreep van het jaar hebben we een voorzichtige try-out gedaan met het Ministerie van Zeer Geheime Zaken. In het oude hoofdpostkantoor in Rotterdam konden kids van 8 tot 12 jaar tijdens de KerstGarten markt een echte zaak van het Ministerie oplossen in de catacomben van het postkantoor. Ook dat smaakte duidelijk naar meer. Plannen om een echt Ministerie van Zeer Geheime Zaken Theater op te gaan zetten zijn inmiddels in de maak.

Genoeg teruggekeken nu! Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen?

2013 gaat een belangrijk jaar worden voor het verhalen*laboratorium CircusPatz.
In juni 2013 zal de samenwerking met A.W.Bruna/Arbeiderspers eindigen. We bedachten en schreven al onze eigen verhalen, we deden zelf de vormgeving en gingen zelf op zoek naar illustratoren. Daarnaast begonnen we zelf onze verhalen*school en startten we zelf onze verhalen*winkel. Ook de contacten met de tv- en filmwereld doen we zelf. Het afgelopen jaar waren we zelfs in de marketing en verkoop (ook aan boekhandels) steeds actiever. Al die dingen bij elkaar maken het logisch om de laatste stap ook te maken; het uitgeven van onze verhalen. 
Het is de hoogste tijd dat we die allerlaatste schakel ook zelf gaan doen. Een relatief kleine stap die wel aanvoelt als een enorme sprong.
Natuurlijk zullen we het veilige, warme nest waarin al onze huidige verhalen werden geboren gaan missen. Ik bedankt vast Joop, Joost, Nienke, Timo, Saskia, Esther, Marieke, Nina en iedereen die ik nog vergeten ben bij A.W.Bruna voor alle goede zorgen en een Buitengewoon Wonderbaarlijke tijd! (Maar ik wandel vast nog wel eens bij jullie binnen voor een kop koffie en een praatje, zo makkelijk komen jullie niet van me af, we zijn bijna buren natuurlijk!)

In 2013 staat als eerste een dik zomerboek van de stoerste fashionista van de wereld Kick Fearless op de uitgeefagenda. Alle zes afleveringen (dus een compleet verhaal) in één dik boek. Rond de 500 pagina’s spannende avonturen voor meiden van tien jaar en ouder. Geen boek voor prinsesjes, maar ook geen boek vol moeilijke puberproblematiek. Natuurlijk weer mooi vormgegeven zoals jullie dat van ons gewend zijn.
Het komende najaar komen we met ons eerste prentenboek. 'Het Jongetje vol Verhalen (en het Circus met Niets). In dit prachtige prentenboek, wonderlijk geïllustreerd door Nina Smit en geschreven door ondergetekende, vertellen we het verhaal dat misschien wel de basis vormt van alles wat CircusPatz doet; het verhaal over het belang van Fantasie.

Maar er staat meer op de planning. Zo zijn er spannende en geheime plannen met het Ministerie van Zeer Geheime Zaken, gaat de Verhalen*school ook de klaslokalen in, zal je ons veel meer gaan tegenkomen op festivals, beurzen en art- and craft markten. En natuurlijk zullen we jullie graag van harte welkom heten in ons Verhalen*laboratorium. Niet alleen om jullie te laten zien wat we allemaal aan het doen zijn, ook omdat we jullie bij de creatie van nieuwe verhalen willen betrekken.

Want uiteindelijk zijn jullie natuurlijk enorm belangrijk voor ons Wonderbaarlijke Verhalen*laboratorium. Juist in 2013. We hebben jullie niet alleen nodig als (potentiële) kopers van onze verhalen, we hebben jullie ook nodig om onze boodschap te verspreiden. Om mensen te vertellen wat voor verhalen we hebben of om mensen met onze verhalen te inspireren. Net zoals we hopelijk jullie inspireren.

Want dat is natuurlijk wat we uiteindelijk willen: jullie inspireren. Jullie laten zien dat kwaliteit, verwondering, ontdekkingen en avontuur dingen zijn die we allemaal nodig hebben. En dat passie geen luxe is, maar eigenlijk een randvoorwaarde is voor een mooi, magistraal en vruchtvol leven.

Een geweldig wonderbaarlijk 2013 en...

May All Your Days be Circus Days!

Patz

ps. De eerste Open Atelier is op zondag 13 januari. Van 11.00 tot 17.00 zijn jullie van harte welkom in ons Verhalen*laboratorium in Utrecht. Hou onze Facebookpagina (www.facebook.com/circuspatz) in de gaten voor het programma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten