zondag 5 juli 2009

MvZGZ: Zoek het maar lekker zelf uit!Eigenlijk nog voor de officiële geboorte van het circus, bedacht ik het Ministerie van Zeer Geheime Zaken. Een mysterieus ministerie, in het leven geroepen om zaken op te lossen die te ongewoon waren voor de 'normale' geheime diensten. Je moet hier denken aan graancirkels, inca-tempels en geheime genootschappen met bedenkelijke plannen. Beetje Harry Potter meets Sherlock Holmes met hier en daar een snufje National Treasure.

Het ministerie, gerund door de familie Maximus, zet kinderen in om deze zaken op te lossen. Logisch natuurlijk, kinderen denken nou eenmaal anders dan volwassenen en dat hebben die geheimzinnige zaken nou net even nodig om opgelost te worden.

Het eerste echte CircusPatz team (Lineke, Michel, Marck, Ferd en ondergetekende) bedacht Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken: Het verdwenen Spiegelpaleis en de Orde van de Weerheren.

Het zou de eerste uitgave worden van CircusPatz.Het werd een geheimzinnige zaak die door de lezertjes zelf moest worden opgelost. We ontwikkelde een echte dossiermap, vol bewijsmaterialen als foto's, documenten, posters en bewijsmaterialen gekoppeld aan een zeer geheime website waar je meer bewijsmaterialen (w.o. geluids- en filmfragmenten) kon downloaden. En in oktober 2007 brachten we het samen met uitgeverij Unieboek op de markt.

Het dossier werd een succes. Bijna 7 duizend dossiers gingen in korte tijd over de toonbank en Het verdwenen Spiegelpaleis en de Orde van de Weerheren haalde zelfs de 29ste plaats in de bestseller top 60.

Fans waren dol enthousiast. Naast het feit dat op veel scholen het dossier werd gebruikt als lesmateriaal voor begrijpend lezen ontving ik regelmatig mailtjes van kleine agentjes die er eigen theorieën op na hielden over de zaak van de Weerheren. Het absolute toppunt was een gecodeerd bericht op mijn prive hyves. De jonge agenten van het Ministerie van Zeer Geheime Zaken hadden me opgespoord!

Na twee jaar was het dus de hoogste tijd om het Ministerie weer in actie te laten komen. Met de 'De Splijtende stad en het raadsel van de zwijgende Bazelaar' starten we met een spannende reeks meedenkverhalen rechtstreeks uit de geheime archieven van het Ministerie van Zeer Geheime Zaken.


Dit boek is geen speurpuzzel; kids kunnen gewoon lekker lezen. Hier en daar vragen we wel hoe de lezer het zelf zou oplossen en kunnen er extra materialen worden gedownload vanaf een geheime website. Een prima manier voor de wat passievere lezertjes om kennis te maken met het Ministerie en een mooie training voor de echte agenten (want natuurlijk staat er ook weer een echte speurpuzzel op het programma).

Patz

PS. In de eerste week van augustus 2009 zal Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken: De Splijtende stad en het raadsel van de Zwijgende Bazelaar in de boekhandel verschijnen. De tweede speurpuzzel staat medio 2010 in de planning. Meer info over het Ministerie is te vinden op http://www.ministerievanzeergeheimezaken.nl
4 opmerkingen:

 1. grappig,
  mijn zoontje is volop bezig met speuren, maar hij word niet wijs uit die site.
  die mag van hem wel wat duidelijker.
  ik heb er ook even naar gekeken, maar ik snap er oom niets van, hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nee ik snap er ook niks van zo onduidelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hebben jullie al op de site van www.ministerievanzeergeheimzaken.nl gekeken? Daar staan een hele berg tips. En als je daar niet uitkomt, stuur even een mailtje naar circuspatz.nl met jullie vragen, gaan wij proberen het op te lossen.

  Patz

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het is een vrij makkelijk spel voor kinderen die in groep 8 zitten. ze zijn lekker aan het speuren en vinden het niet te moeilijk, ze vinden het ook niet simpel en ze willen er zo vaak mogelijk mee spelen. heel leuk om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen