maandag 30 november 2009

Aandeelhouder van een verhaal.

Van een verhaal kan heleboel dingen maken. Je kan er een boek van maken. Of een film.

Een jaartje of tien geleden kwam ik er achter dat je er ook een lied van kan maken. Of een muziekstuk. Je tools zijn anders. Maar het doel is eigenlijk hetzelfde.


Het vertellen van een verhaal.


Nu is het voor verhalenvertellers die gebruik maken van muziek en van bv hun eigen stem nogal ingewikkeld om hun verhaal in de winkel te krijgen. Als je dacht dat het voor schrijvers een uitdaging was, moet je eens een keertje het hele proces van volgen van een singer-songwriter of een band.


Het is nogal een investering om een CD (zeg maar een boek voor een auteur) te maken, en deze in de winkel te krijgen. Zeker in een tijd waar heel veel mensen het veel vanzelfsprekender vinden om het gratis te downloaden dan het aan te schaffen.


Een platenmaatschappij (zeg maar een uitgever van muziek) bedenkt zich wel eerst een keer of 10 voor hij met een artiest in zee zal gaan. Logisch natuurlijk want de kans dat hij er ooit geld aan gaat verdienen is ook een stuk ingewikkelder geworden dan vroeger.


Het resultaat is wel dat er dus een heleboel goeie muziek-verhalenvertellers nooit meer de kans krijgen op hun verhaal te kunnen vertellen.


Maar stel je nou eens voor dat je het anders gaat doen.


Stel je eens voor dat je aan je fans gaat vragen om, voordat de CD er is, alvast een bedrag aan jou betalen. Dat kan een klein bedrag zijn. Zeg maar 10 euro's. Daarmee hebben ze eigenlijk al hun eigen CD betaald. Maar dat kan ook meer zijn. En dan heb je als fan niet alleen een CD, maar ook aandelen in de CD te pakken. Want stel je eens voor dat de CD, als deze eenmaal wel in de winkels ligt, een hele grote hit gaat worden?


Hind (ja, ja, bekend van Idols) heeft het zo aangepakt. Via de site www.sellaband.com kan je een aandeel van de CD kopen. Voor 10 euro koop je als het ware de CD (voordat deze is opgenomen), betaal je meer krijg je een winstuitkering als het een superhit gaat worden. Er is 40.000 euro nodig om een CD op te nemen. En als de 40.000 euro niet gehaald word, zorgt sellaband.com dat je je geld terug krijgt.


Op die manier funding binnenhalen is natuurlijk geweldig. Laat je fans in je investeren. Of niet fans. Zoals ik. Gewoon omdat ik het geweldig vind dat mensen op deze manier zo hun ding kunnen doen. Omdat ik graag investeer in een verhaal.


Patz


Geen opmerkingen:

Een reactie posten