vrijdag 14 februari 2014

De volgende stap...
Ik begon ooit met CircusPatz omdat ik verhalen wilde maken zonder meteen in de uitvoering te denken. Eerste verhalen bouwen en dan eens kijken hoe ik dat verhaal precies wilde uitvoeren. Boek, film, televisie, games, speelgoed. Je kan het zo gek niet noemen, in nagenoeg alles kan een verhaal zitten. 
Natuurlijk was het een bizar plan. Mijn 'professionele' ervaring zat niet echt in die hoek. Ik had van mijn leven nog niet een boek geschreven. Had geen ervaring met het maken van films of toneelstukken.
Tenminste, niet professioneel.
Als klein jongetje zat ik vol verhalen. Had ik wel 50 boeken geschreven en wel 30 films gemaakt. In mijn hoofd dan.

Op een gegeven moment ontdekte ik dat Jongetje vol Verhalen weer. Het enorme plezier wat ik had met het verzinnen van verhalen en werelden. Het maken van verhalen smaakte steeds naar meer en het werk dat ik deed om mijn hypotheek te betalen smaakte eigenlijk steeds naar minder.

Ik nam ontslag en ging met een koffer vol verhaalconcepten en een kop vol naïef zelfvertrouwen op pad. Na heel veel leuren en veel geluk kreeg ik van uitgeverij Unieboek de kans om de speurpuzzel van het Ministerie van Zeer Geheime Zaken te ontwikkelen.
Helemaal geweldig en tegelijkertijd een behoorlijke schok. Nu moest ik het echt gaan doen. De leercurve was steil. Heel veel leren in een hele korte tijd.
Blijkbaar deed ik iets goed, de speurpuzzel kwam tijdens de kinderboekenweek van 2007 in de bestsellerlijst te staan. 
Kort daarna liep ik dankzij een geweldige relatie die ik bij Unieboek had leren kennen tegen een ANWB inkoper aan die mij de eerste CircusPatz Vakantieavonturenkoffer liet produceren voor de ANWB winkels. 'Doe daar maar 6000 exemplaren van'. 
Over weer in het diepe springen gesproken. Van concept naar 6000 koffertjes produceren in een paar maanden tijd.

Een half jaar later zat ik op een mooie dag tegenover toenmalig algemeen directeur van misschien wel de grootste uitgeverij van Nederland Joop Boezeman. We spaken over het verhalenvak en hoe ik CircusPatz daarin zag als  'middelenvrije' verhalenmaker. Een paar weken later bood hij me een contract aan van 18 boeken, verdeeld over 4 jaar. 

Het duurde even voor ik besefte wat dat betekende. Ik moest keihard aan de slag. Met een heel klein beetje ervaring ontwikkelde ik een hele reeks van verhaalwerelden die in de vorm van boeken de markt op gingen. Ik bleef roepen dat we bij CircusPatz vooral middelenvrij verhalen maakten, in de praktijk was ik boekenproducent. Ik bedacht verhaalwerelden, bedacht outlines van verhalen, ging op zoek naar auteurs die binnen de outlines wilde schrijven, maakte schetsen voor de vormgeving en bedacht marketingplannen.
Er ontstond een mooie groep mensen om mij heen van auteurs, vormgevers, illustratoren en productontwikkelaars die allemaal hetzelfde wilde; hele mooie dingen maken.
.
Tegelijkertijd maakte ik per toeval de sprong naar de film- en tvwereld. Ik kreeg de kans om een tijdje bij Disney rond te lopen waar ik op een haar na een film en tv-contract ondertekende voor het Ministerie van Zeer Geheime Zaken. Ik leerde steeds meer leuke en gepassioneerde mensen kennen in het filmvak waar ik verhaalprojecten mee begon.

En nu dus een volgende grote stap. Eigenlijk net zo bizar als toen ik een boekcontract van 18 boeken ondertekende. 
Naast dat CircusPatz mooie boeken maakt gaan we nu ook -zelf- mooie kinderfilms en televisie (co)produceren van onze verhalen. Daarvoor zet ik de komende maand een handtekening onder een mooi contract en sluit CircusPatz officieel aan bij een internationale jeugd- en kinderfilmproducent met net zulke grote en mooie ambities als het Circus. 
Dit keer ga ik niet het wiel helemaal zelf uitvinden. Ik krijg een zakelijk directeur en ervaren filmproducent naast me zodat ik me helemaal kan gaan bezighouden met het opstarten van nieuwe verhaalprojecten en het begeleiden van bestaande projecten op hun weg naar film, televisie, boeken en speelgoed.

Eigenlijk verandert er niet zoveel. Naast dat ik samen met heel veel mensen mooie kinder- en jeugdboeken maak, ga ik dus ook samen met heel veel mensen film en televisie voor kinderen maken. Voor de rest blijven we gewoon dat wonderbaarlijke verhalencircus dat verhalen maakt in dat opmerkelijke verhalen*laboratorium in Utrecht. 

Zo worden we steeds meer wat ik in het begin in gedachten had; een verhalenbedrijf dat de zelf ontwikkelde verhalen in allerlei vormen naar de mensen gaat brengen. Nu boeken, film en televisie, what's next? Speelgoed? Musicals?


Blije en trotse Patz2 opmerkingen:

 1. Kinderboekwinkel de Toverlantaarn15 februari 2014 om 11:21

  Wat super. We zijn heel benieuwd. De vraag die we bij ons in kinderboekwinkel de Toverlantaarn krijgen is of er nog een nieuwe kapitein Klots of astronaut Maud komt of zo'n zelfde soort boek?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank dank! Voorlopig blijft de 'Hoe jij...' ontdekavonturen even bij de wonderbaarlijke avontureneilanden en de magistrale avonturenplaneten. Ook is er natuurlijk het luisterboek; 5 nieuwe wonderbaarlijke eilanden, vervolg voor mensen die al bij de Avontureneilanden zijn geweest, introductie als ze de eilanden niet kennen...

   Verwijderen