vrijdag 30 oktober 2009

Smakelijk!

Een jaartje geleden vertelde mijn goede vriend Ferd dat hij door zijn Spaanse zakenpartner was meegenomen naar het lievelingsrestaurant van Ferran Adrià , de chefkok en eigenaar van het beste restaurant ter wereld; El Bulli.


Het lievelingsrestaurant was een klein restaurantje, ergens in Barcelona.


Ik was gelijk geïntrigeerd door deze gedachte. Prachtig natuurlijk, om de beste chef ter wereld als klant te hebben. Zeker als het gaat om een klein onbekend restaurantje.


De gedachte was in mijn kop gezet; Chefs. Createurs van smaken. Tovenaars bijna. Maar wel tovenaars die zelf lekker gaan eten in een klein achteraf restaurantje.


Eerlijk gezegd nam ik het merendeel van leven leven genoegen met 'gewoon lekker'. Mijn etentjes vonden meestal plaats bij de plaatselijke griek of italiaan. Tot ik, een jaartje of 10 geleden, per ongeluk in een restaurant in Bilbao in Noord-Spanje in aanraking kwam met de fijnere keuken.


Wat een ontdekking! Ik proefde smaken die ik haast niet kon thuisbrengen. Ze danste rond in mijn mond. Voor het eerst in mijn leven proefde ik het werk van een chef die daadwerkelijk aan het toveren was geslagen. Iedere hap was een openbaring, iedere hap was een reis langs herinneringen.


Na het verhaal van vriend Ferd was het zaadje in mijn kop gezaaid. Ondanks dat ik mij tot nu toe had beziggehouden met verhalen voor kinderen (en hun ouders natuurlijk) speelde ik met de gedachte om een boek te gaan maken voor volwassenen over eten. Over smaken. Over ingrediënten. Geen recepten. Geen kookboek. Maar culinaire, inspiratievolle verhalen. En natuurlijk verteld door chefs. Maar dan wel de beste.


Dat bleek nog moeilijk te zijn. Allereerst moest ik een auteur vinden met passie voor smaken. Die in gesprek kon gaan met een chef en hem of haar verhalen kon ontlokken. Daarnaast moesten het natuurlijk topchefs zijn. En, topchefs zijn tegenwoordig rock and roll sterren. Moeilijk te bereiken. Moeilijk enthousiast te krijgen voor een boek aangezien ze allemaal wel met hun eigen boek bezig zijn. En wat dacht je van het feit dat ze er helemaal geen tijd voor hebben. Een topkeuken runnen is nu eenmaal een topsport.


En toen kwam ik per toeval Denise Harskamp tegen. Zij was al een behoorlijke tijd met eten en smaken bezig en had net een boek geschreven over het organiseren van thema-etentjes. Een combinatie van verhalen en smaken. En dat sprak mij als verhalenmaker en liefhebber van lekker eten natuurlijk enorm aan. Ik besprak met haar het idee van de chefs en ze ging gelijk aan de slag.


Na een half jaar keihard werken ligt er nu een prachtig boek in de winkel waarin een lineup van de 11 beste chefs van Nederland vertellen over ingrediënten, smaken en hun passies. Het zaadje van een jaar geleden was uitgeroeid tot bundel prachtige inspiratievolle culinaire verhalen waar het water van in je mond loopt.


En ik ben er rete-trots op.


Patz

Ps. Het eerste CircusPatz verhaal voor volwassenen: Het Geheim van de Chefs, geschreven door Denise Harskamp en vormgegeven door Hans van der Baan is vanaf vandaag te koop:

Waar halen topchefs als Ron Blaauw, Onno Kokmeijer, Jacob Jan Boerma, Margo Reuten, Jonnie Boer, Martin Kruithof, Hans van Wolde, Lucas Rive, Mario Ridder, Nico Boreas en Sergio Herman de beste ingredienten vandaan? En wat waren hun opmerkelijkste culinaire ontdekkingen?

Gastronoom en auteur Denise Harskamp wist culinaire verhalen, vondsten en wetenswaardigheden te ontfutselen van Nederlandse meesterchefs. Verhalen waarin smaak en ingredienten de hoofdrol spelen en waarbij het water je in de mond zal lopen...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten