vrijdag 15 mei 2009

Mag ik jullie voorstellen aan Acke Vaerle?

Afgelopen herfst was ik voor een weekje in zweden. Het land van verhalen en verhalenvertellers. Ik raakte aan de praat met een zweed en vertelde hem wat ik deed: Inspiratie opdoen voor nieuwe verhalen. Nadat hij mij had aangehoord wilde hij dat ik kennismaakte met de familie Vaerle. Hij wilde niet vertellen waarom, daar zou ik zelf wel achter komen. Hij dus gelijk bellen en voor ik het wist zat ik samen met een collega verhalenmaker achterin een busje opweg naar het huis van de familie Vaerle. Op een prachtige plek, aan de rand van een bos zoals je die alleen nog maar aantreft in Zweden stond een prachtig groot pippi langkous huis met een aantal gebouwtjes er bij.

Om een lang verhaal kort te maken, daar maakte ik kennis met de vijftienjarige Acke. Een typsch nerdjongetje die al vanaf zijn zesde iedere dag in zijn dagboeken schreef. Het meest opmerkelijke was het feit dat de dagboeken helemaal niet over hem gingen maar zijn alter ego Gregor.

Hij nam me mee naar een van de bijgebouwen waar hij zijn eigen werkkamer had en liet mij zijn kast vol dagboeken zien. Het waren in totaal 128 dagboeken. Volgeschreven met de avonturen van de opmerkelijk uitvinder Gregor.

Zijn ouders wilde absoluut niet dat ze zouden worden uitgegeven, maar nadat we een paar keer waren teruggekomen kregen we toestemming om de verhalen te lezen. En dat hebben we gedaan. We kopieerde bijna alle boeken en met koffers vol gekopieerde verhalen gingen we terug naar Nederland. Wekenlang las een vertaler de verhalen voor.

Alleen onder de absolute belofte dat Acke (want zo heeft hij niet echt) onbekend zou blijven mochten we de dagboek bewerken en uitgeven. Een half jaar later zijn we erin geslaagd om een aantal dagboeken samen te voegen en er een Buitengewoon Opmerkelijk jeugdboek van te maken. En vandaag hebben we de bewerking inclusief correcties van het eerste boek afgekregen. Een waanzinnige klus.

Over een paar maanden, om precies te zijn in oktober 2009 zal het eerste dagboek verschijnen onder de titel 'De buitengewoon opmerkelijke dagboeken van Gregor Groentestein'. En we zijn er beretrots op dat we dat voor elkaar hebben gekregen.

Patz

7 opmerkingen:

  1. ik heb het gelezen en echt een geniaal boek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik vind 'de buitengewoon opmerkelijke dagboeken van Gregor Groentestein superleuk! Ik ga er overmorgen mijn boekbespreking over doen in de klas.... groetjes, Mila groep 7b

    BeantwoordenVerwijderen
  3. het is echt een super leuk boek en ook hel spannend

    BeantwoordenVerwijderen